Kris Verburgh – De Voedselzandloper

Kris Verburgh is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. De Voedselzandloper is een boek over voeding en veroudering. Het is zeker geen dieetboek.

Het boek is gebaseerd op bijna 250 wetenschappelijke studies. De Voedselzandloper is een alternatief voor de bekende voedseldriehoek en de schijf van vijf. Het toont aan hoe wij ongezonde voeding kunnen vervangen door een gezonder alternatief om zo het verouderingsproces tegen te gaan.

voedselzandloper

Ik geloof wel in de dingen die Kris vertelt. Ik ben hier zelf al een jaar of tien mee bezig, omdat de kennis er toen ook al was. De Voedselzandloper zegt dat wij geen brood meer moeten eten, wat voor veel mensen moeilijk is.  Gelukkig worden in het kookboek van de Voedselzandloper veel alternatieven gegeven, zoals het heerlijke bananenbrood, waarbij in plaats van tarwe amandelmeel wordt gebruikt.

Het enige wat ik tegen het boek heb is dat er veel soja wordt gebruikt. We weten inmiddels dat soja (zeker voor mannen) de hormoonbalans kan verstoren, omdat ze fyto-oestrogenen bevatten. Bovendien breekt soja ook andere voedingsstoffen, mineralen en vitaminen af, omdat er onder andere veel fytinezuur in zit. Hierdoor breekt het jodium af en is het slecht voor je schildklier.

Gefermenteerde soja kan je wel in kleine mate eten. Door de fermentatie zit er weinig tot geen fytinezuur meer in. Voorbeelden hiervan zijn miso en sojasaus. Een alternatief voor sojamelk is amandelmelk, havermelk of rijstmelk.

In de praktijk betekent dit boek dat mensen zullen opknappen van de voedingswijze. Het gehalte vitamine, mineralen en omega 3 is zeer goed. Alles wordt in duidelijke en toegankelijke taal uitgelegd, zodat je ook begrijpt waarom je iets wel of niet zou moeten eten.

Een aanrader dus.