Over Johanna

Ik ben Johanna Bakker, mindfulness trainer & voedingsdeskundige volgens de orthomoleculaire voedingsleer.

power of the heart mindfulnessMindfulness

Ik kwam in aanraking met mindfulness toen ik in 2007 een lezing bijwoonde van Jon Kabat-Zinn. Tijdens deze avond sprak Jon Kabat-Zinn over hoe mindfulness rust brengt in je leven.
De kern van deze methode is aandacht. Een focus zonder oordeel in het hier en nu zijn. Ik was onder de indruk en ben daarna workshops gaan volgen oa. bij Rob Brandsma.

 

20131102_140947Ik geef al 22 jaar yogales. In de laatste 4 jaar ontwikkelt mijn manier van lesgeven zich meer en meer naar de aandachtsgerichte en verfijnde vorm van mindfulness yoga. Zowel bij yoga als bij mindfulness speelt het ontwikkelen van aandacht een belangrijke rol. Zoek je meer evenwicht tussen in- en ontspanning, je persoonlijke kracht ontdekken. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten schitteren.

Uiteindelijk ben ik blij dat mindfulness op mijn pad gekomen is. Het geeft mij werkelijk rust en ruimte. Het lukt mij beter om te relativeren. Maar bovenal vind ik het niet oordelen over jezelf en de anderen een mooie prettige manier van leven. Uiteindelijk geef ik met veel plezier de trainingen, ik sta iedere keer weer verwonderd hoe zulke eenvoudige handvatten zulke grote effecten tot gevolg kan hebben.

 

VoedingVegan-Tacos-8

Al sinds mijn jeugd ben ik geboeid door voeding en hoe voeding van invloed is op onze gezondheid.

Mijn passie is het begeleiden van mensen met het samenstellen van de juiste voedingsschema’s en het coachen van mensen die af willen vallen of gezondheidsproblemen ondervinden.

De gezondheid van Nederlanders gaat snel achteruit. We worden steeds zieker (obesitas, hart- en vaatziekte, diabetes type 2). Binnen mijn praktijk zie ik deze gevolgen dagelijks. De afgelopen tien jaar heb ik diverse opleidingen gevolgd, veel seminars bezocht en heel veel gelezen over gezondheid. Zo heb ik mijn eigen visie over optimale gezondheid ontwikkeld.

Voeding heeft een grote invloed op ons welzijn. Zonder gezonde voeding geen goede gezondheid. Het standaard westers dieet leidt tot veel gezondheidsproblemen. Het is eenvoudigweg niet gezond. Het verminderen van de consumptie van vlees en zuivel en het vergroten van de inname van groente, fruit en peulvruchten leidt tot een betere gezondheid. Het vermindert de risico’s op alle welvaartsziektes ingrijpend.

Ik wil mensen motiveren en steunen op hun weg naar een gezond leven. Het gaat er om dat je een levensstijl ontwikkelt die bij je past met voeding waar je van houdt. Ik combineer graag twee dingen: een slank lichaam en een goede gezondheid.

Voor een compleet beeld luister ik naar het verhaal tussen de regels. Ik maak gebruik van diverse methoden en technieken en van mijn ervaring en intuïtie. Ik kies met name om naar voren te halen wat er wel is. Waar liggen de mogelijkheden? Wat is jouw kracht?

 

Je gezondheid kun je herstellen met behulp van optimale voeding, beweging, ontspanning en psychische balans. Ik ben voorstander van de complementaire geneeskunde. De holistische visie, waarin niet de symptomen bestreden worden met medicijnen, maar gekeken wordt wat de achterliggende oorzaak is. Ik hou me bezig met de vraag waarom we tegenwoordig te maken hebben met moderne ziektes, die vroeger niet voorkwamen en waarom huisartsen sneller medicijnen voorschrijven dan te wijzen op een gezonde voeding.

 

sun in handsMijn Opleidingen

  • Voedingsdeskundige (erkende opleiding Voeding op HBO-niveau).
  • Orthomoleculaire Voedingsleer
  • Ayurveda
  • Yogadocente
  • Trainer in mindfulness (lid van M.B.O.G.)
  • De nieuwste ontwikkelingen volg ik op de voet door geregeld bijscholingscursussen te volgen.