Sla, Sla En Nog Eens Sla

sla sla en nog eens slaIk lust geen groente. Echt, dat zei de man in de rij bij de supermarkt. En dat nadat hij mij net had verteld dat hij een paar weken afwezig was geweest vanwege een hartaanval. Hij had in het ziekenhuis gelegen en was nu aan het revalideren. De dokter zei al jaren tegen hem dat hij moest afvallen.

Ik gaf hem uitleg over de plantaardige lifestyle. Ja, koken zonder pakjes of zakjes daar was hij helemaal voor. Vers is veel lekkerder, zei ik. Met heel veel groente. Hij trok een vies gezicht.

Vorige week was het nog in het nieuws dat veel groente en fruit beschermt tegen hart en vaatziekte, kanker en diabetes type 2. En met groente en fruit bedoelden de onderzoekers ook echt veel groente en fruit. Ze hebben het over minimaal 600 gram groente en fruit per dag.

Heel veel mensen komen niet verder dan twee opscheplepels groente bij de warme maaltijd.

Zelf kook ik al jaren volgens de plantaardige lifestyle. Ik eet dus heel veel groente, fruit, bonen, granen, noten en zaden. Op de één of andere manier krijgen mensen dan altijd visioenen van bergen sla die je op moet eten. Maar bergen sla eet ik eigenlijk niet zo vaak.

In mijn keuken verdwijnen groenten bijna ongemerkt in het eten. In de courgette soep gaan drie grote courgettes en voor een heerlijke caponata gebruik ik drie grote aubergines.
Ook door de spaghetti gaan heel veel groene groentes, champignons, artisjok en voor de tomatensaus gebruik ik al snel een kilo tomaten.

Ik gebruik dagelijks voor twee personen ruim een kilo groenten. Dat komt omdat ik bij de lunch ook vaak salade of groentesoep eet en niet te vergeten de groene smoothie bij het ontbijt. Groenten zijn echt mijn basis, maar je moet het natuurlijk wel lekker vinden.

Misschien nodig ik die vriendelijke man in de supermarkt eens uit voor een heerlijk groentediner bij mij thuis.