William Davis – Broodbuik

broodbuikDe oorzaak van de huidige overgewichtsepidemie is graan volgens William Davis, schrijver van het boek De Broodbuik.  Graan is de laatste jaren drastisch gemanipuleerd om een zo hoog mogelijke opbrengst te generen, waardoor gemodificeerd graan zo min mogelijk lijkt op het oorspronkelijke graan. Of dit eindproduct goed is voor de gezondheid is nooit goed getest.

Graan zorgt niet alleen voor overgewicht volgens Davis, maar ook voor diabetes, darmklachten, reuma, astma en zelfs kanker. Veel mensen hebben tegenwoordig ook last van glutenintolerantie (coeliakie).

Davis, zelf cardioloog, vertelt in zijn boek duizenden patiënten te zien met hart- en vaatziekten en diabetes. Als zij graan schrappen uit hun dieet verliezen ze niet alleen veel kilo’s, maar genezen zij ook van hart- en vaatziekten, diabetes en volgens Davis zelfs van kanker.

Ik vind dit boek erg Amerikaans en vol staan met fantastische genezingen. Het is wel zo dat graan (brood, pasta en rijst) je bloedsuikerniveau enorm laten stijgen. Dat zorgt er weer voor dat je lichaam insuline aanmaakt, waarna je weer een daling krijgt van je glucosespiegel. Hierdoor heb je 2 uur na een maaltijd vol granen alweer honger. Deze pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen bovendien voor buikvet.

Het is lastig om tarwe- en glutenvrij te gaan eten, omdat het overal aangeboden wordt. Meestal beginnen wij Nederlanders de dag met brood, daarna de lunch met ook weer brood en als avondeten pasta, pizza, rijst of couscous. Ook tussendoor eten we ongemerkt veel granen zoals toastjes, koek en taart. Daarom heeft William Davis gelijk als hij gaat voor onbewerkte producten (dus zo puur mogelijk eten).

Ik vind wel dat als je geen glutenintolerantie hebt, je af en toe spelt- zuurdesembrood kan eten. Dit brood heeft een langere rijstijd en zit zo nog vol met vitaminen en mineralen. Door de langere rijstijd breekt ook het fytinezuur af, dus dat probleem heb je dan ook niet. Kies hierbij dan wel voor de biologische variant in de natuurwinkel.

Ondanks mijn kritiek beveel ik het boek wel aan. Het is vlot en met humor geschreven. Davis neemt de moeite om medische termen in toegankelijke taal uit te leggen. Geen ingewikkelde diëten, maar gewoon tarwe schrappen en kijken of je je beter voelt.

Ook bevat het boek een aantal menu’s, maar dit zijn er heel weinig. Er is nu ook een broodbuik kookboek met daarin veel glutenvrije recepten in de vorm van brood, cake en pannenkoeken. Naast dat ze vrij zijn van gluten, zijn ze ook suikervrij.

Een nadeel van het kookboek is alleen dat het erg gebaseerd is op de Amerikaanse keuken, dus veel wafels, pancake en kip. Maar het biedt verder genoeg andere recepten. Dus is het zeker een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie voor tarwevrije recepten.